Tips voor Finance professionals die tijd vrij willen maken voor hun adviesrol

Onze ruime ervaring in het financiële vakgebied heeft ons geleerd, dat financiële afdelingen twee uitdagingen hebben. Enerzijds willen ze transacties zo efficiënt mogelijk uitvoeren, tegen zo laag mogelijke kosten. Anderzijds willen de professionals binnen de afdeling waardevolle adviezen geven aan hun collega’s (die daar ook om vragen).

De laatste jaren zien we bij Munker een groeiende interesse van financieel managers voor het automatiseren van processen. Niet zo gek als je bedenkt dat zo’n 50 – 70% van de handmatige werkzaamheden rond transactieverwerking en rapportages kan worden geautomatiseerd. Kunstmatige intelligentie, data analytics en Robotic Process Automation spelen hierin een belangrijke rol. Door repetitieve werkzaamheden te delegeren aan digitale medewerkers, komt tijd vrij voor de gewenste rol van Finance: het adviseren van de business. Analyseren, benchmarken, signaleren.

De werkzaamheden op financiële afdelingen lenen zich ook bij uitstek voor automatisering. Dagelijks, wekelijks of maandelijks voeren medewerkers dezelfde, repetitieve werkzaamheden uit. Bovendien vragen deze administratieve klussen veel van het concentratievermogen van medewerkers. Zeker de maandafsluiting, die vaak gepaard gaat met strakke deadlines, leidt tot stress. Daardoor neemt de kans op fouten toe.

Dit zien wij ook in onze praktijk. We hebben dan ook diverse financiële digitale medewerkers ontwikkeld voor onze klanten.

Een greep uit de werkzaamheden van deze digitale medewerkers::

 • maken dagelijks verkoopfacturen aan
 • verwerken dagelijks bankmutaties
 • keuren inkooporders goed na controle kredietwaardigheid
 • voeren per mail ontvangen PDF inkooporders op in de boekhouding.
 • zorgen dat de juiste inkoopnummers op verkoopfacturen worden gezet
 • zoeken KvK gegevens op
 • genereren maandelijks overzichten van gewerkte uren voor facturering
 • maken financiële rapportages uit de administratie

Daarbij maken deze digitale medewerkers gebruik van verschillende financiële applicaties, soms online maar vaak nog draaiend op locatie. Bijvoorbeeld met Microsoft Dynamics Nav. of Exact Online.  We automatiseren niet alleen de processen, maar voegen we daar ook onze kennis van en ervaring met financiële processen en systemen aan toe. Die combinatie zorgen voor efficiëntere processen, minder repetitief werk en geven organisaties daardoor aanzienlijk meer slagkracht.

Onze tips:

 • Investeer in het verder automatiseren van financiële processen. Hiermee verlaag je de operationele werklast, en komt tijd en ruimte vrij voor de adviesrol.
 • Met behulp van één van onze eerste kleine stappen geven we ook jouw organisatie graag meer slagkracht.
 • Een van de meest voorkomende processen die we voor financiële afdelingen automatiseerden, is de verwerking van inkoopfacturen. Heeft jouw organisatie dit nog niet geautomatiseerd? Weet dan dat Robotic Process Automation een kosteneffectieve, krachtige en flexibele oplossing is.

Als je meer wil lezen over de automatisering van financiële processen, dan vind je onze case study over AB Vakwerk mogelijk ook interessant!

GGD Drenthe

Dagelijks stelt GGD Drenthe met de hulp van onze digitale medewerkers actuele Corona rapportages op. Bijvoorbeeld voor alle burgemeesters. Zo zijn ze
Lees bericht »